BentesBondegaard.dk

Nyårshilsner

Nytårshilsen 2016/2017

Nytårshilsen 2015/2016

Nytårshilsen fra Bente 2015/16

 

Sådan så det ud fra mit køkkenvindue i morges på årets sidste dag. Min opvaskemaskine er gået i stykker og endnu ikke lavet, i øjeblikket nyder jeg dog at stå og vaske op hver morgen, især når der er noget godt at se på.

Jeg har nu lige hørt dronnings nytårstale og vil også selv kigge lidt tilbage og også fremad.

Jeg har haft en rigtig god jul. Lillejuleaften var vi samlet 12 personer hos min søster og hendes familie til risengrød, juletræ og gaver. Juleaften var jeg hos min mor, hvor også min bror og en af hans veninder var tilstede. Vi havde en rigtig hyggelig voksenjuleaften. Anden juledag kørte min mor, Rasmus og jeg ned til Klaus i Gørding og spillede Matador, hvor Rasmus blev udråbt til den store bolighaj. Dagen efter havde jeg inviteret til julefrokost med stjerneskud fra Meny (kan anbefales) og frugtsalat. Efter maden kørte vi alle op til ”eksgården” i Nygårde, hvor den nuværende ejer Anders og hans 3 børn tog meget gæstfrit i mod os 13 mand. Vi var rundt at se overalt både ude og inde og kunne mindes rigtig mange ting. Vi sluttede af med det helt store Nygårdske kaffebord. Det var en skøn oplevelse og dejligt at høre Anders og hans børns begejstring for at have boet der de sidste 16 år. Jeg tror det er en af årets oplevelser min mors børn og børnebørn sent glemmer.

Sådan så "eksgården" ud da mine forældre overtog den i 1955

 

Det er ikke det helt store og vilde der er sket for mig i årets løb. Jeg trives bedst med en overskuelig og forudsigelig hverdag. Jeg har stadig både køer og grise, dvs. lige nu ingen grise, men får to drægtige gylte i næste uge og de får forhåbentlig en pæn flok pattegrise i marts. Min kasterede hankat King er flyttet ud til Rasmus i Lystrup, så jeg nu kun har Rosa og Pjuske. Engang imellem får jeg dog også et besøg af fremmede katte. Det er nok kun godt med lidt hjælp til at holde bestanden og rotter og mus nede. Min kanin Jack døde sidst på sommeren, nok pga svigt i fordøjelsen. Han havde selv fundet ud af at hoppe ud og kattelemmen og havde i en uge levet af hvad han selv kunne finde ude. Så blev jeg syg med migræne og lukkede kattelemmen, så han ikke kunne komme ud og han skulle nu leve af hans sædvanlige kaninfoder, men efter 5 dage døde han næste i armene på mig efter at hans mave havde knurret en del. Smilla fik jeg aflivet i oktober 2014 pga en knude, så jeg synes der er lidt stille herinde. Jeg har planer om at skal have kaniner igen, men ikke før efter drengene og jeg har været på skiferie i uge 7. Jeg har også 4 høns 1 orpington og 1 australorps, som mest er til pynt og 2 isabrown, som jeg har fået af Ulla og Torben. De er et par meget flittige damer og lægger æg hver dag, selvom de ikke har kunstig lys. Og meget tillidsfulde, så jeg er overbevist om at den slags skal jeg have nogle flere af til foråret.

 

Jack som lille sammen med Rosa

 

Jack som stor

 

Vi skal med Ryski til Wilsschønenau i Østrig, det var vi også sidste vinter. Denne gang skal vi med Rybussen, sidste år, var vi for sent ude med tilmelding, så vi kørte selv.

I sommer var jeg en tur i København med min mor, drengene og Klaus' kæreste Rikke. Vi var i Tivolirevy og boede i en lejlighed på Christianshaven en stenkast fra Noma og næsten overfor Christiania. Julestemningen blev startet godt men en tur til julemarked i Flensborg og overnatning på et flot julepyntet græsk hotel. Det har alle været gode ture med gode oplevelser med min familie eller veninder.

 

Familien er desværre blevet 2 søde svigerdøtre mindre i året løb. I marts besluttede Merete og Rasmus at de ikke skulle være kærester længere. De boede dog sammen indtil juli, hvor Merete flyttede til Silkeborg. Rikke og Klaus gjorde deres 4 år lange forhold forbi lige inden jul. Trist og endnu lægerne udsigter til at blive farmor.

 

Klaus blev færdig som natur og skovtekniker i februar, med speciale i topkapning. Han er ansat hos en stor anlægsgartner virksomhed i Vejen, er dog vinterfyret i øjeblikket. Ved siden af sit arbejde har han startet eget firma op ”Skovvangs Træpleje” www.skovvangstraepleje.dk hvor han hovedsagelig tager sig af træer der skal fældes fra toppen og ned. Han bor stadig i Gørding sammen med Kelpie, hans lille søde og livlige australske hyrdehund.

Kelpie i et meget sjældent afslappet øjeblik

 

 

Det er ikke heksens kat i bålfadet men Rasmus' King

 

Rasmus bor i Lystrup sammen med King. Han altså Rasmus arbejder som freelance scenetekniker og har bl.a. været ansat i en længere periode på Aarhus teater med opsætning og afvikling af My fair lady. Han har også haft arbejde på flere festivaller og koncerter og sætter undervisningsmateriale op for en virksomhed i Risskov.

 

Rasmus på simn 27 års fødselsdag

 

Klaus klædt på til at topkappe mit lindetræ

 

Jeg er også single, da mit forhold til Esben sluttede i 98, tænkte jeg at jeg ikke skulle bo sammen med nogen før børnene er flyttet hjemmefra. Siden hen da mine sygedag pga migræne tog voldsomt til i 2005 har jeg tænkt at ingen mand kan leve med en kæreste der ligger så meget i sengen, hvis han endelig findes, er det nok kun fordi, han selv er kronisk syg og jeg skal bare ikke have mere sygdom ind under mit tag, hvis det er muligt. Så det skal vente til jeg er vokset fra min migræne. Migrænen har ændret sig over de sidste par år, forhåbentlig fortsætter det til det bedre. I november/december havde jeg 6 uger i træk, hvor jeg ikke var sengeliggende. Det tror jeg er den længste periode i de sidste 10 år. Så jeg ser lidt lysere på fremtiden.

 

Jeg vil slutte denne nytårshilsen med et billede af en solnedgang, dog ikke fra i dag.

 

 

GODT NYTÅR

 

 

 

 

Nytårshilsen 2014/2015

Nytårshilsen 2013/2014

Nytårshilsen fra Bente 2013/2014

Ja så er jeg klar til at tage hul på år 2014, selvom jeg ikke synes der er gået et år siden det var nytårsaften sidst. Da jeg var barn var jeg noget skuffet over at min far ikke altid lige kunne huske hvor gamle vi børn var, men nu forstår jeg udmærket hvorfor. Jeg synes tiden går så stærkt at jeg ikke altid kan huske, hvor gammel jeg selv er. Heldigvis kan jeg huske hvilket årstal jeg er født i og kan fortsat regne mig frem til min alder. Jeg kan også huske hvornår mine børn er født, så jeg også kan regne mig frem til deres alder.

De er nu så gamle at jeg tror, de for evigt er fløjet fra reden. Klaus har været lidt on og off, fordi han kun har boet på forskellige værelser og sommetider sammen med andre, men er nu flyttet i et lille lejet rækkehus. Det er han så glad for at han vist ikke ville kunne affinde sig med at bo hjemme igen.

Rasmus bor også i rækkehus sammen med sin kæreste Merete i Lystrup og deres kat. Rasmus blev færdig som scenetekniker for godt et år siden og har siden haft flere tidsbestemte kontrakter på Århus teater. I øjeblikket er han ansat på forestillingen ”Hjertet skælver” . Han søger dog også efter en fast stilling, men de hænger ikke på træerne. Merete er i gang med et afklaringsforløb i forhold til hvad hun kan klare, da hun har nogle helbredsmæssige problemer, der har begrænset hende meget. I øjeblikket føler hun at hun er i bedring, så det krydser jeg fingre for fortsætter.

Klaus er ca. halvvejs med uddannelse som skov- og naturtekniker (skovarbejder). Det er han rigtig glad for og nyder det hårde fysiske arbejde og udfordringerne med at få et træ til at falde rigtigt. Hans arbejdsgiver har også stor tillid til ham og giver ham nogle meget udfordrende opgaver, bl.a. i forbindelse med de seneste to stormfald. Hans arbejdsgiver bor i Tjæreborg og derfor er Klaus pr. 1. november flyttet til Gørding i et to værelses rækkehus. Han er kæreste med Rikke, som er i gang med at uddanne sig til grå anlægsgartner. Hun bor i Stilling, men hun har egen bil og Klaus har også en bil stillet til rådighed at hans arbejdsgiver, så de kan være sammen i deres friweekender. Klaus bor sammen med Frida og hun er en meget bestemt pige, der godt kan finde på at bide fra sig. Frida er en ca. 2 år gammel fritte.

Jeg selv døjer også fortsat med helbredet. Jeg har lige så ofte migræne som tidligere, dvs. at jeg ca. halvdelen af tiden er påvirket af migræne. Nogen gange med 2-4 dage sengeliggende og andre dage kan jeg, ved hjælp af medicin, holde mig ovnsenge. Selve migrænesmerten er dog aftaget i styrke, så jeg håber det er et tegn på at min migræne er aftagende. Jeg døjer fortsat med dårlig hukommelse, dårligt overblik, dårlig koncentration, dårlig indlæringsevne og andre tegn på dårlige kognitive evner (evnen til at handle rationelt ud fra tænkning og erfaring). Siden jeg i sommer fik lavt mig en meget detaljeret plan for hver eneste dag i ugen, har jeg fået hævet min stresstærskel meget og det gør mig rigtig godt.

Nå! nu forventer Dronningen vist min opmærksomhed, så hermed et lille ophold i min nytårshilsen.

Gud bevare Danmark var hendes sidste ord. Foruden Gud håber jeg også at alle andre vil bevare Danmark, så alle, der har lyst, kan leve et godt liv i Danmark. Mit liv har været lidt dramatisk her i julen. Da jeg var ude for at fodre grise 1. juledag inden det blev lyst, synes jeg nok, at der stod lidt meget vand rundt omkring. Senere da jeg igen kom ud og der var blevet lyst, viste det sig at halvdelen af mit maskinhus var oversvømmet. Foruden maskiner og løsdrift til mine kreaturer stod der også 24 sække fyldt med ca. 100 kg. korn. De stod heldigvis lidt hævet over bunden på nogle bjælker, så vandet var ikke nået op til dem. Jeg var klar over at de skulle fjernes og godt det samme, for i løbet af julen steg vandet yderligere. Jeg fik hjælp af gode naboer. Kirsten og Dan sagde straks ja til at jeg måtte få kornet ind at stå i deres løsdriftstald. Michael sagde også straks ja, da jeg spurgte om han ville hjælpe mig med at flytte kornet. Sammen fik vi bakset 3 sække op på frontlæsseren og kørte det op til Dan og Kirsten, her tog Klaus og Rasmus i mod og fik sækkene på plads, mens Michael og jeg hentede tre sække mere. I løbet af en god time fik vi sammen flyttet ca 2½ tons korn i ekspresfart, Klaus og Rasmus var i forvejen hos Dan til brunch. Drengene og jeg skulle selv til julefrokost kl. 12. Vi nåede det med kun ca en ½ times forsinkelse, frugtsalaten som jeg skulle bidrage med, fik jeg forberedt mens de andre gik en tur inden desserten.

Trods kun lidt regn 2. juledag og intet 3. juledag steg vandet fortsat, så mit værksted og et depotrum i den ene ende af den gamle stald også blev oversvømmet. Nu havde jeg ikke mere is i maven for det næste ville måske være resten og stalden, hvor mine 2 grise har hjemme. Jeg fik fat i Brand og Redning som fik kontakt til kommunen, der forsøgte at skabe afløb i en brønd der ligger imellem mit skel og Skovsrodvej. Vi kunne ikke se om det lykkedes, men håbede og kommunens mand på vagt ville kigge forbi næste dag. Ca. kl. 21.30 konstaterede jeg at vandet var steget meget, så meget at det stor helt op til min stald og at det sivede ind i begge ender af min stald. Jeg turde ikke gå i seng for jeg var bange for at grisenes leje skulle blive oversvømmet, så jeg ringede til Brand og Redning igen og efter at vagthavende kom ud og så på det, rekvirerede han en rendegraver og senere en slamsluger. Så mellem kl. 23.30 og 1.30 blev der gravet ned til den fraførende rørledning og en slamsluger fik lavet hul igennem til brønden, som viste sig at være stoppet. Herefter begyndte vandstanden at falde og i dag står der kun lidt tilbage på markerne, som ligger for lavt til at det drænes derfra.

Søndag var jeg til 70 års fødselsdag, så jeg synes, jeg har haft rigelige med oplevelser de sidste dage, så jeg har valgt at være hjemme i aften, selvom min mor gerne ville have at jeg kom og spiste med hende og hendes gæster. Da jeg foretog det valg havde jeg dog ikke set hvor kedeligt fjernsynsprogrammet var (jeg kan kun se dr.s programmer). Men så får jeg skrevet denne nytårshilsen. Menuen står på megastor svinekotelet med forstegte ovnkartofler og bearnaisesovs. Antonberg islagkage med eksotiske frugter til dessert og til det hele rigelig cola, så jeg går ikke glip af en omgang god og fed mad. Velbekomme. Jeg tror også at Smilla er tilfreds med at jeg er hjemme. Hun tager det forbavsende roligt trods vi konstant kan høre brag i det fjerne.

Jeg har ikke været så god/heldig dyrepasser i år som jeg kunne ønske. 2 køer, 2 små kalve, 6 nyfødte grise og en kanin er gået til for mig i år, min so Johanne er halt i øjeblikket og har ikke reageret tilfredsstillende på antibiotika og smertestillende medicin, så hun skal enten aflives eller slagtes. Dertil kommer kæmpe udgifter på dyrlæge regninger.

Jeg håber jeg kan gøre det meget bedre i 2014. Jeg forventer at få 3 kalve og ca 10 pattegrise. Det går tilgengæld rigtig godt med at sælge skind. De fleste af de 92 skind jeg fik hjem i foråret er solgt. 78 er sendt til garvning og ligeså mange har jeg liggende, som er klar til at blive sendt til garvning. Til næste år håber jeg derfor at jeg har et pænt udvalg af skind til julehandlen starter i november. I år sendte jeg det sidste skind af sted dagen før lillejuleaften og en bestilling kom lillejuleaften, den når dog ikke frem til jul, så det må nok være en nytårsgave.

Hele min likvide formue smuttede lige i går, da jeg betalte for det nye tag jeg har fået lagt på den ene side af stalden og en udskiftning af min gamle mellembygning. Mellembygningen er blevet flot, men også meget dyr, så jeg næsten er nødt til at bruge den som stue, så hvis i ser mig sidde derude og se fjernsyn, så ved i hvorfor.

Årets ferie gik til Harzen i påsken sammen med drengene og deres kærester. Der var masser af sne og rigtig godt skiføre. Det var første gang Rikke og Merete skulle på ski og både drengene og jeg var spændt på, om de havde flair for at stå på ski og med tiden blive lige så glade for at stå stå ski, som vi er. De viste begge evner for at stå på ski og Rikke blev også hurtig så sikker at hun fulgte med op på bjerget. Merete holdt sig til rådhusbakken lige bag hotellet, men har helt sikkert flair for at stå på ski, men har endnu ikke tillid til bjerget.

Her sidst i januar tager drengene, deres kærester og jeg på en forlænget weekend til København.

Nu vil jeg slutte denne beretning og gå i køkkenet for at tilberede årets sidste måltid.

Bente